Verandering energielabels

Vanaf maart 2021 zijn er nieuwe energielabels ingevoerd in een aantal productgroepen. Tot en met 2025 is het de bedoeling dat deze labels voor bijna alle productgroepen waar elektra onder valt zijn aangepast aan de nieuwe schaalverdeling, alles moet up-to-date zijn in de wereld van elektra.

De productgroepen die al zijn aangepast in maart 2021 zijn:          

  • Vaatwassers
  • Wasmachines en drogers
  • Koel/vrieskasten
  • Beeldschermen

De laatste productgroep is niet zozeer van toepassing voor de keukens, maar de eerste drie wel. En wij denken hier dan ook volop in mee met u en onze bestaande klanten.
Vaatwasser en koel en vrieskasten zitten in praktisch iedere keuken en sinds de toevoeging van de bijkeukenkasten (link naar bijkeuken assortiment plaatsen) zijn de wasmachines en drogers vaak ook niet weg te denken bij de keuken.

Wat zijn de veranderingen?

In de onderstaande afbeelding staat links het oude label en rechts de nieuwe.
De aanpassing is gedaan om het overzichtelijker te maken om apparaten beter te kunnen vergelijken. A triple plus is nu energielabel A, en energielabel A is tegenwoordig energielabel D.

Afbeelding1

Mocht u er aan zitten te denken om uw apparaten te vervangen, schrik dan dus niet van een energielabel wat ineens een stuk lager (dus energie-intensiever) klinkt dan A+. Het is wettelijk verplicht geworden voor de fabrikanten om de labels aan te passen en daarop ook de apparaten.
Zo worden bij bijvoorbeeld de vaatwassers niet alleen de labels aangepast op de letter die het stroomverbruik aangeeft, ook staat het decibel niveau vermeld van wat het apparaat bij werking produceert.
De nieuwe labels geven dus veel meer informatie over het daadwerkelijke product wat u in uw keuken heeft staan. Eigenlijk zijn de energielabels een stuk eerlijker geworden, wij vinden namelijk het verschil tussen energielabel B of C duidelijker klinken dan A++ of A+.
Voor de verduurzaming van uw keuken is het ook een positieve impuls omdat de leveranciers zijn gedwongen de apparatuur duurzamer en daardoor zuiniger te maken, de verheldering van de boodschap over hoeveel energie het apparaat nu daadwerkelijk verbruikt heeft die ontwikkeling alleen maar een duwtje in de goede richting gegeven.

Benieuwd naar wat de mogelijkheden tot besparen zijn voor uw huidige apparatuur of wilt u een nieuwe keuken? Plan dan een afspraak in met een van onze adviseurs door het formulier in te vullen op: