Een keuken die bijdraagt aan een duurzamere toekomst

Tegenwoordig is het verduurzamen van je huis een hot topic. Dat is niet zo gek, gezien de urgentie om iets te veranderen. Een duurzame keuken is hierbij een belangrijk onderdeel. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken kun je op verschillende elementen letten om een duurzame keuken te creëren. Hieronder lees je enkele tips.

Kies voor een inductieplaat voor het beste rendement

Koken op gas is nog steeds populair, maar het levert niet het meest optimale rendement op. Een inductieplaat daarentegen biedt veel meer rendement. Terwijl een gasplaat ongeveer 55% rendement geeft, heeft een inductieplaat een rendement van ruim 90%. Dit komt doordat er bij een inductieplaat nauwelijks warmte verloren gaat. Zo duurt het koken van twee liter water op een gasplaat twee keer zo lang als op een inductieplaat. Kies daarom verstandig en ga voor een inductieplaat.

Kies duurzaam keukenapparatuur

Elk keukenapparaat heeft een energielabel waarop je kunt aflezen hoe duurzaam het apparaat is. De EU heeft gekozen voor letters om de duurzaamheid aan te geven, waarbij A+++ het meest energiezuinig is en D het minst energiezuinig. Let dus goed op het energielabel als je een duurzame keuken wilt. Tegenwoordig worden er geen nieuwe koelkasten en vriezers meer geproduceerd met een lagere score dan A+. Op het energielabel staat ook informatie over stroom- en waterverbruik.

Bespaar op waterverbruik

Een duurzame keuken heeft ook aandacht voor waterverbruik. Vaak wordt er onnodig water verspild, bijvoorbeeld doordat je de kraan laat lopen om te wachten op warm water. Door te kiezen voor een boiler in je keuken, duurt het minder lang om warm water uit de kraan te krijgen. Een andere optie is om te kiezen voor een 3-in-1 kokendwaterkraan. De Quooker-kraan is hierbij de meest energiebesparende optie.

Kook duurzaam en verantwoord

Naast de keuze voor apparatuur, sta je in je dagelijkse keukengebruik voor verschillende keuzes. Het aanschaffen van eco-vriendelijke producten is natuurlijk van groot belang. Kies bij het boodschappen doen voor biologische producten en seizoensgebonden producten die in de buurt worden verbouwd. Hiermee verklein je de afstand die de producten hebben afgelegd en verklein je dus de CO2-uitstoot. Producten die uit verre landen worden geïmporteerd, hebben immers meer kilometers afgelegd. Kies bewust en verantwoord.

Nieuwste stijlen in de showroom van Lentjes
Lentjes Droomkeukens heeft alle nieuwste apparatuur en materialen
Droomkeukens voor jou