Een duurzame keuken

Het verduurzamen van je huis is iets wat we tegenwoordig heel veel zien. Dit is dan ook niet zo gek, aangezien er echt iets moet veranderen. Duurzame keukens zijn hierbij een groot en vooral heel belangrijk onderdeel. Denk bij aanschaf van een nieuwe keuken bijvoorbeeld eens na over de volgende elementen en kijk wat jij kunt doen!

Het beste rendement met de juiste kookplaat

Er zijn nog steeds heel veel mensen die op gas koken, terwijl dit niet het beste en meest optimale rendement geeft. Koken op een inductieplaat levert je echt veel meer rendement op. Zo levert een gasplaat ongeveer 55% rendement, terwijl een inductieplaat op ruim 90% rendement zit. Dit komt omdat er bij een inductieplaat nauwelijks warmte verloren gaat. Het koken van twee liter water duurt op een gasplaat twee keer zo lang als op een inductieplaat. Dit is nog maar de eerste, maar zeker niet de minste stap voor een duurzame keuken. Kies verstandig, kies voor een inductieplaat!

Duurzaam keukenapparatuur

Op alle keukenapparatuur zit een energielabel, waarop je kunt aflezen hoe duurzaam dit apparaat is. De EU heeft gekozen om met letters aan te tonen wat de duurzaamheid is van een bepaald apparaat. Hierbij is A+++ het meest energiezuinig en D het minst energiezuinig. Voor een duurzame keuken is het dus van belang om hier goed op te letten. Tegenwoordig mogen er geen nieuwe koelkasten en vriezers meer worden geproduceerd die een lagere score dan A+ hebben. Naast het energieverbruik staat er ook informatie over stroom- en waterverbruik op dit energielabel.

Bespaar op je waterverbruik

Door het kiezen van de juiste kraan in jouw keuken, zet je nog een stap naar een duurzame keuken. Waterverspilling komt veel voor doordat je bijvoorbeeld de kraan even laat stromen om te wachten op warm water. De keuze voor een boiler in je keuken, zorgt er voor dat het korter duurt om warm water uit je kraan te laten stromen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een 3-in-1 kokendwaterkraan. Quooker is de beste kraan om energie te besparen.

Duurzaam verantwoord koken

Naast al het apparatuur, sta je natuurlijk ook in het dagelijkse keukengebruik voor verschillende keuzes. Eco vriendelijke producten aanschaffen is uiteraard van groot belang. Daarnaast kun je bij het boodschappen doen kiezen voor biologische producten. Verder zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor seizoensgebonden producten, die bij jou in de buurt worden verbouwd. Op deze manier weet je dat de producten die op jouw bord komen, geen lange afstanden hebben afgelegd. Producten die in een ver land worden geproduceerd, maken veel kilometers en stoten dus veel meer co2 uit. Kies verantwoord!