Duurzaamheid in je nieuwe keuken

Het bevorderen van duurzaamheid in huis is een trend die we tegenwoordig veel zien. En dat is begrijpelijk, aangezien er een dringende behoefte is aan verandering. Een duurzame keuken is een belangrijk en integraal onderdeel hiervan. Bij de aanschaf van een nieuwe keuken is het de moeite waard om na te denken over de volgende elementen en te ontdekken wat jij kunt doen!

Optimaal rendement met de juiste kookplaat

Ondanks dat er nog steeds veel mensen op gas koken, is dit niet de meest efficiënte en rendabele keuze. Koken op een inductieplaat biedt aanzienlijk meer rendement. Een gasfornuis heeft bijvoorbeeld een rendement van ongeveer 55%, terwijl een inductieplaat een rendement van ruim 90% heeft. Dit komt doordat er bij een inductieplaat nauwelijks warmte verloren gaat. Het koken van twee liter water duurt op een gasfornuis twee keer zo lang als op een inductieplaat. Dit is slechts een van de vele stappen naar een duurzame keuken, maar wel een belangrijke. Maak een verstandige keuze en kies voor een inductieplaat!

Helemaal een nieuwe keuken of een renovatie in jouw huidige keuken

Op het gebied van duurzaamheid is het ook heel erg belangrijk om na te denken over een volledige nieuwe keuken of toch te kiezen voor een gedeeltelijke renovatie van jouw huidige keuken. Hier kan jij heel veel materialen besparen maar ook een groot budget besparen, hierdoor ben je duurzaam bezig op twee verschillende manieren. Jij hebt een keuken staan die onderdelen heeft die toe zijn aan vervanging maar er zijn ook onderdelen in jouw keuken die nog super goed functioneren, kies dan voor een renovatie en ga op zoek naar de beste opties voor de renovatie. De adviseurs van Lentjes Droomkeukens denken graag met jou mee in alle verschillende mogelijkheden.

Duurzaam keukenapparatuur

Alle keukenapparatuur is voorzien van een energielabel, waarop je kunt aflezen hoe duurzaam het apparaat is. De Europese Unie heeft ervoor gekozen om de duurzaamheid van een apparaat aan te geven met letters. Hierbij is A+++ het meest energiezuinig en D het minst energiezuinig. Voor een duurzame keuken is het dus belangrijk om hierop te letten. Tegenwoordig mogen er geen nieuwe koelkasten en vriezers meer worden geproduceerd met een score lager dan A+. Het energielabel geeft niet alleen informatie over het energieverbruik, maar ook over het stroom- en waterverbruik van het apparaat.

Waterverbruik verminderen

Door de juiste kraan te kiezen voor jouw keuken, kun je een verdere stap zetten naar een duurzame keuken. Water verspillen komt vaak voor doordat je bijvoorbeeld de kraan laat lopen terwijl je wacht op warm water. Het gebruik van een boiler in je keuken zorgt ervoor dat het minder lang duurt voordat er warm water uit de kraan stroomt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook overwegen om een 3-in-1 kokendwaterkraan te installeren. Quooker is een merk dat uitstekende kranen aanbiedt om energie te besparen.

Verantwoord koken met duurzaamheid in gedachten

Naast het gebruik van duurzame apparatuur sta je dagelijks in de keuken voor verschillende keuzes. Het aanschaffen van milieuvriendelijke producten is uiteraard van groot belang. Daarnaast kun je bij het doen van boodschappen kiezen voor biologische producten. Ook kun je bijvoorbeeld seizoensgebonden producten kiezen, die lokaal worden verbouwd. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de producten op je bord geen lange afstanden hebben afgelegd. Producten die in verre landen worden geproduceerd leggen namelijk een lange weg af en stoten daardoor veel meer CO2 uit. Maak verantwoorde keuzes!

Keukenadvies van Lentjes Droomkeukens
Duurzaamheid met een nieuwe keuken van Lentjes Droomkeukens